DUNKIRK RESIDENTIAL ESTATE CLUBHOUSE
1/6

Gated residential estates are increasingly common in the South Africa. As important as security, privacy, and in some cases a direct connection to nature are to their reason for existence, so are the shared places and experiences that define, enable, support and reinforce community life. The clubhouse and its connected community garden exist for this purpose.

A café, open lounge, pool, gym and health facility are loosely positioned on a series of stepped terraces retained by geologically stratified concrete walls, and shaded by a thick sub-tropical planted concrete veranda roof.

This connection to the ground, the horizontal roof and the platform edges, and the huge indigenous fig trees that now obscure the building in the landscape embed it in its verdant coastal place.

Defining one side of a village garden, this is the first element of a strategy to create a shared garden as the functional, experiential and symbolic centre of community life.

LOCATION

Salt Rock, KwaZulu-Natal North Coast

TYPE

Mixed-use

AWARDS

COMPLETED

2011

Contact

94 Florida Road, Durban
4001, South Africa

T +27 (0)31 303 5191
F +27 (0)31 303 5198
E admin@designworkshop.co.za

All attempts have been made to correctly attribute imagery. Should any attributions be incorrect please let us know and we will address it.

Follow

Instagram

Get in touch

Sending...
Something went wrong, please try again
Contact form successfully sent!